1.2 De ce acest curs Copy

Elevii de azi vor fi cetățeni activi până în 2070, iar acum poate că ne este greu să ne imaginăm cum va fi lumea în care ei vor trăi activ. Însă, responsabilitatea noastră este tocmai aceasta, să îi pregătim acum pentru a trăi o viață împlinită și independentă în aceste timpuri necunoscute.

Parcursul lor școlar și profesional poate fi afectat de capacitatea lor de a utiliza tehnologia autonom. Scratch este un instrument la îndemână care contribuie la aceste abilități de a utiliza și crea tehnologie.

De ce să folosim Scratch la clasă?

  • Scratch este recomandat ca mijloc de învățare în noua programă pentru gimnaziu, introdusă în 2017.
  • Scratch a fost dezvoltat punând în centru copiii, scopul fiind să-i atragă spre domeniul informaticii. Motivul pentru care blocurile sunt colorate și se ”lipesc” unul de altul este pentru că cei de la MIT (Massachusetts Institute of Technology – cei care au creat Scratch) își doresc să imite jocul cu Lego.
  • Este un instrument vizual pentru programare, ceea ce îi apropie pe copii de calculatoare și le dezvoltă încrederea că pot și știu cum să le abordeze.
  • Dezvoltă gândirea critică și cea computațională și abilitatea de rezolvare a problemelor, skill-uri atât de necesare în viață reală și pe piața muncii curente.
  • Pune bazele programării și determină utilizatorii să facă acțiuni din viața de zi cu zi, cum ar fi rezolvarea erorilor și documentație
  • Utilizatorii folosesc Scratch pentru a crea proiecte cât se poate de reale – se conectează la interesele și identitățile lor reale, discută probleme din lumea reală și abordează nevoile din lumea reală.

Principiile de învățare pe baza cărora a fost dezvoltat Scratch:

Proiecte
Pasiune
Colegi
Joacă
Proiecte

Oamenii și copiii învață cel mai bine când lucrează activ pe proiecte — unde exersează abilități precum generarea de idei noi, design de prototip, iterarea și crearea de produse finale.

Pasiune

Când oamenii se concentrează pe lucruri de care le pasă, muncesc cu mai mult drag și sârg, persistă în fața provocărilor și în final învață mai mult din acest proces.

Colegi

Învățarea înflorește atunci când este realizată ca o activitate socială

Joacă

Învățarea presupune experimentare și joacă — să încerci lucruri noi, să testezi limite, să iei riscuri, să iterezi iar și iar.

Cu ce vă invităm să porniți în această călătorie?

Este un curs dedicat în primul rând dumneavoastră, deși știm că o mulțime de elevi și eleve vor beneficia implicit de rezultatele lui. Vă invităm să vă bucurați de fiecare moment în care veți fi din nou învățăcei. Și să alegeți conștient ce vreți să faceți cu fiecare modul, cu fiecare lecție, cu fiecare evaluare. 

Vă mulțumim pentru încrederea și deschiderea de a alege acest curs. Mult succes!