4.1 Blocuri Scratch Copy

În modulul 3, ați explorat interfața platformei Scratch. Astfel ați descoperit că secțiunea de COD conține o diversitate de blocuri împărțite pe categorii. În această lecție, trecem prin toate cele 9 categorii de blocuri și aflăm cum le putem folosi. 

Mișcare

Toate blocurile de mișcare prezentate și demonstrate pentru a fi pregătiți pentru unul dintre cele mai folosite grupuri de bloc în tutorialul ce urmează!

8 min 48 sec

Aspect

Cum schimbăm un decor? Dar costumele caracterului? Acestea, dar și multe altele, exemplificate în tutorialul de mai jos.

6 min 21 sec

Sunet

Fie că programăm o animație sau un joc, sunetele au un rol extrem de important și pot duce experiența la un alt nivel. Tutorialul de mai jos ne arată ce blocuri disponibile avem și cum să le folosim.

11 min 22 sec

Evenimente

Indiferent cum abordăm un proiect, ce temă va avea, animație sau joc, cu siguranță va avea un bloc eveniment, așadar hai să vedem cum putem să ne folosim de ele!

3 min 53 sec

Control

Structuri repetitive, structuri decizionale și alte blocuri ce ne ajută să dăm viață personajelor noastre!

8 min 40 sec

\

Detectare

Așa cum le spune și numele, blocurile Detectare sunt folosite pentru a detecta lucruri. Acestea pot fi folosite pentru a determina locația indicatorului mouse-ului, distanța acestuia de alte personaje și un mod prin care putem interacționa cu utilizatorul, printre altele.

7 min 38 sec

Operatori

De la operatori aritmetici până la operatori logici și chiar funcții matematice, grupul de Operatori este unul generos în blocuri. Vedem multe dintre ele în acțiune în tutorialul de mai jos.

5 min 44 sec

Variabile

Grupul de blocuri Variabile ne ajută să ne ducem proiectele la un alt nivel. Putem crea variabile pentru a ține scorul, pentru a număra obiecte sau pentru a lua diferite decizii pe parcursul jocului. În plus, avem acces și la liste, ce ne dezvăluie o nouă lume. Să le vedem pe scurt pe toate!

5 min 39 sec

Blocurile mele

Blocurile mele oferă posibilitatea scrierii de funcții noi care nu se regăsesc în niciunul dintre blocurile de mai sus. Haideți să vedem cum putem să le folosim!

12 min 41 sec

Prea multe informații? Nu vă faceți griji! Vă asigurăm că pe parcursul acestui curs veți avea oportunitatea să testați cât mai multe blocuri de cod Scratch.

Scopul lecției este doar să vă familiarizeze cu aceste categorii de blocuri. Astfel, veți știi unde să cautați un anumit tip de bloc de cod când veți dori să construiți o anumită secvență în Scratch.