6.3 Idei pentru o oră interactivă Copy

Pentru a începe, luați o foaie de hârtie A4, îndoiți-o și rupeți-o în 4 părți egale. Pe fiecare bucată mică veți scrie câte 1 provocare pe care ați experimentat-o sau credeți că o veți întâlni în noul an școlar, într-o variantă de școală online sau blended. După ce ați făcut acest lucru, așezați bucățile într-o ordine care să aibă un raționament în spate. (exemplu: de la provocări mari la mai mici, de la provocarea pe care o veți aborda prima / ultima etc.).

Reflectați pe parcursul modulului unde găsiți soluții la provocările identificate.

Provocările ne scot din zona de confort, dar după ce liniștim elefantul, iar călărețul preia controlul, ne îndreptăm atenția către ceea ce știm foarte bine să facem, din practica și experiența pedagogică. Apoi, cu mindsetul potrivit, reușim să facilităm învățarea cu ajutorul tehnologiei, cu alte cuvinte să inovăm în sala de clasă, fie ea online, față-în-față sau hibrid.

Planificarea pentru învățarea online sau blended este mult diferită de cea față-în-față. Desigur, în online se preiau numeroase aspecte din predarea tradițională, cu atenție, însă, la una dintre posibilele capcane – tentația de a limita lecția la livrare de conținut și evaluare. 

Proiectați ora în digital cu intenția de a crea numeroase oportunități pentru interacțiune, colaborare și conectare pentru a asigura o educație digitală de calitate.

Oldies but goldies

Principiile și metodele eficiente (bazate pe cercetări consacrate) din școala față-în-față se aplică și în online. Parcurgeți materialul Principiile Rosenshine (acces link AICI), ce conține traducerea Principiilor de Instruire bazate pe cercetare enunțate și explicate de Barak Rosenshine, profesor emerit în psihologie educațională la College of Education, Universitatea din Illinois, SUA. Pentru aprofundare, parcurgeți varianta detaliată, în limba engleză, disponibilă și în secțiunea Resurse.

Ce interacțiuni facilitați în ora digitală interactivă?

Sunt infinite moduri în care puteți proiecta o oră în digital, însă dacă ați începe mâine, iată care ar fi tipurile de interacțiuni de considerat pentru învățarea asincron și sincron și cum pot fi ele duse la clasă.

.

.

Aveți nevoie de o pauză?

luați pauze de energizare / relaxare / nutriție / mișcare 🙂 acum una de energizare pentru creier…

1 min 32 sec

În schema de mai jos realizată cu aplicația Miro, descoperiți o parte dintre instrumentele pe care le puteți folosi pentru învățarea sincron sau asincron.

Dați click pe ”See the board”, apoi pe imagini (logo-urile aplicațiilor) pentru a accesa site-urile instrumentelor și a le explora. Folosiți simbolul ”mână” pentru a vă deplasa pe ecran și ”+” / ”-” din colțul din dreapta jos.

CE GĂSIȚI PE CANALUL LUI DE YOUTUBE?

  1. Materiale video pentru crearea unei conexiuni cu elevii,  crearea unei comunități și culturi a clasei și construirea de relații: video cunoașteți clasa, cunoașteți profesorii, cum arată școala, celebrare, încurajări, aprecieri elevi, distracție și relaxare cu provocări lansate de profesori și elevi.
  2. Idei legate de activitate de zi cu zi: anunțuri zilnice / săptămânale, anunțuri pentru părinți, instrucțiuni, explicații clare, flipped video (vizionat acasă, discutat la școala online sau față în față), rezolvări de evaluări, teste citite cu voce tare (pentru elevii mici sau cei cu cerințe educaționale speciale), experimente, povești și joc de rol.

Mai jos găsiți unul dintre materialele video create de Josh Stock, în care, cu mult patos, ne prezintă 5 sfaturi pentru crearea de conținut video pentru clasele 0-12.

  1. Limitați dublele pentru materialele video pe care le creați. 3 e cifra magică! 🙂 Probabil nici după 10 duble nu vom zice că e materialul perfect. Tot va apărea o bâlbă sau ceva ce am fi spus altfel. Elevii noștri se vor bucura oricum să mai descopere câte o greșeală. 🙂
  2. Folosiți Youtube pentru a vă posta materialele și a le organiza în liste (playlists).
  3. Folosiți echipamentul din dotare, uneori și un telefon este suficient pentru un mesaj video.
  4. Folosiți lumina naturală, care să vă lumineze chipul, aspect important pentru un video reușit – vedeți exemple în video.
  5. Înregistrați oriunde, elevii se vor bucura să primească mesaje (chiar și în vacanță. :))

6 min

RESURSE

Platforme și activități

dați click pe elementele din lista de mai jos pentru mai multe detalii

Cărți // Ghiduri // Articole (în limba engleză)