Două dintre cele mai stringente provocări ale orelor în digital, la care cu siguranță ați reflectat, pot fi puse sub forma unor întrebări:
Prin acordarea atenției deosebite în planificare și proiectare pentru evaluarea facilitată de tehnologie, atât formativă, cât și sumativă și crearea unor materiale educaționale de calitate cu conținut interactiv ridicat prin care profesorul are acces la informații valoroase despre progresul elevilor.
Gândiți-vă din punctul dumneavoastră de vedere, cum sprijină evaluarea formativă / sumativă învățarea la clasa / clasele la care predați? Care ar fi principalul rol pe care îl vedeți? Contribuiți apăsând pe ”+ / plus” în dreptul fiecărei coloane.
Evaluarea formativă este evaluare pentru învățare, care îi indică elevului unde se află și îl ghidează către dobândirea competențelor, iar profesorului îi arată cum îl poate sprijini pe elev pentru atingerea obiectivelor de învățare personalizate.
Așa cum ați văzut în Modulul 5, creați materiale video interactive (cu Edpuzzle / Nearpod) în care:
Urmăriți în materialul video de mai jos, creat de Common Sense Education, 3 recomandări pentru evaluarea formativă. Materialul este în limba engleză, dar puteți accesa subtitrări automate în limba română, astfel:
dați click pe rotița Setări (colț stânga jos) – Subtitrări – Traducere automată, unde selectați Română.
Evaluarea sumativă este o evaluare a învățării, care se finalizează de obicei cu o notă, cu un calificativ, cu o diplomă. 🙂
Creată de profesor încă din etapa de planificare, având obiectivele de învățare și competențele în minte, evaluarea sumativă verifică atât ceea ce înțelege și cunoaște elevul, dar mai ales ceea ce știe să facă și cum reușește să aplice ceea ce a învățat (niveluri cognitive superioare în Taxonomia lui Bloom revizuită).
Dacă alegeți ca evaluarea sumativă să aibă forma unui test online, aveți în vedere pentru pentru itemii online:
Alte metode care evidențiază progresul și rezultatele învățării și care combină evaluarea formativă cu cea sumativă pot fi:
1. Portofoliul digital al elevului (foto, video, text) cu Padlet, Wakelet, Class Dojo, Google Slides etc.
2. Documentarea foto / video a unui proiect cu Quik, Stop Motion, Flipgrid etc.
3. Realizarea unei colecții de texte / articole / bloguri cu Bookcreator, StoryJumper etc.
4. Turul galeriei virtuale – Evaluarea colegilor și a muncii în echipă cu Padlet, Flipgrid etc.
5. Auto-evaluare și autoreflecție într-un jurnal de învățare online (foto, video, text) cu Padlet, Google Doc, Word Doc, Powerpoint, Google Slides, Mindmaps etc.
Kahoot! este o platformă gratuită de învățare bazată pe joc și tehnologie educatională. Lansată în august 2013 în Norvegia, Kahoot! este acum folosită de peste 50 milioane de oameni din 180 de țări. A fost proiectat pentru a fi accesibil la clasă și alte medii de învățământ din întreaga lume. (sursa: Wikipedia)
Urmăriți tutorialul video de mai jos pentru a afla cum să creați o evaluare în Kahoot.
Quizizz este o platformă în care puteți crea evaluări, dar și lecții care să includă aceste evaluări. De asemenea, vă oferă acces la rapoarte privind răspunsurile și rezultatele înregistrate de elevi.
Urmăriți tutorialul video de mai jos pentru a afla cum să creați o evaluare în Quizizz.
Google Forms este o aplicație de creare și administrare a chestionarelor online inclusă în suita de Google Docs și în Google Classroom. Pentru a-l accesa aveți nevoie de un email Google (Gmail sau cu domeniul școlii).
Urmăriți tutorialul video de mai jos pentru a afla cum să creați o evaluare cu Google Forms.
Flipgrid dezvoltă abilități de comunicare orală, gândire critică și exprimare a opiniilor, iar prin funcționalitățile sale încurajează interacțiunea și feedback-ul profesor-elev și elev-elev. Poate fi folosit și în evaluare.
Padlet este o aplicație colaborativă, care permite elevilor să co-creeze proiecte, materiale și sarcini de lucru pentru diverse discipline. Ați avut deja ocazia să o folosiți pe parcursul lecțiilor de până acum. Poate fi folosit și în evaluare.
ASQ este o platformă educațională gratuită creată de o echipă de profesori români, care conține teste pentru toate disciplinele. Este în curs de dezvoltare.
Toate informațiile de acces și tutoriale le găsiți pe site – acces link AICI.
dați click pe linkurile de mai jos pentru a accesa resursele