6.4 Evaluare atractivă Copy

Introducere

Două dintre cele mai stringente provocări ale orelor în digital, la care cu siguranță ați reflectat, pot fi puse sub forma unor întrebări:

#1
Cum mă asigur că elevii mei înțeleg ceea ce învață, că sunt conectați cu ceea ce învață chiar dacă nu îi văd în fața mea, nu le văd expresia feței, nu îi simt? De unde știu că au rezolvat cu forțele proprii sarcina de lucru?
#2
Cum pot să ofer în digital feedback-ul imediat, autentic, pe care îl dădeam în clasa față-în-față, care îi ajută și îi ghidează pe elevii mei în învățare?
Previous slide
Next slide

CUM?

Prin acordarea atenției deosebite în planificare și proiectare pentru evaluarea facilitată de tehnologie, atât formativă, cât și sumativă și crearea unor materiale educaționale de calitate cu conținut interactiv ridicat prin care profesorul are acces la informații valoroase despre progresul elevilor.

COMUNITATE

Gândiți-vă din punctul dumneavoastră de vedere, cum sprijină evaluarea formativă / sumativă învățarea la clasa / clasele la care predați? Care ar fi principalul rol pe care îl vedeți? Contribuiți apăsând pe ”+ / plus” în dreptul fiecărei coloane.

Creat cu Padlet

#1 Cum arată evaluarea formativă în ora digitală?

Evaluarea formativă este evaluare pentru învățare, care îi indică elevului unde se află și îl ghidează către dobândirea competențelor, iar profesorului îi arată cum îl poate sprijini pe elev pentru atingerea obiectivelor de învățare personalizate.

Focusul în evaluarea formativă este pe feedback și pe progres!

Idei de evaluare

Urmăriți în materialul video de mai jos, creat de Common Sense Education, 3 recomandări pentru evaluarea formativă. Materialul este în limba engleză, dar puteți accesa subtitrări automate în limba română, astfel:

dați click pe rotița  Setări (colț stânga jos) – Subtitrări – Traducere automată, unde selectați Română.

2 min 16 sec

#2 Cum arată evaluarea sumativă în ora digitală?

Evaluarea sumativă este o evaluare a învățării, care se finalizează de obicei cu o notă, cu un calificativ, cu o diplomă. 🙂 

Creată de profesor încă din etapa de planificare, având obiectivele de învățare și competențele în minte, evaluarea sumativă verifică atât ceea ce înțelege și cunoaște elevul, dar mai ales ceea ce știe să facă și cum reușește să aplice ceea ce a învățat (niveluri cognitive superioare în Taxonomia lui Bloom revizuită).

Focusul în evaluarea sumativă este pe atingerea obiectivelor de învățare și stabilirea unor noi obiective!

Dacă evaluările formative sunt aplicate eficient, profesorul va cunoaște progresul și nevoile de intervenție ale elevilor săi înainte de a ajunge la evaluarea sumativă.

Recomandări test online

Dacă alegeți ca evaluarea sumativă să aibă forma unui test online, aveți în vedere pentru pentru itemii online:

#3 Metode combinate de evaluare în ora digitală

Alte metode care evidențiază progresul și rezultatele învățării și care combină evaluarea formativă cu cea sumativă pot fi:

1. Portofoliul digital al elevului (foto, video, text) cu Padlet, Wakelet, Class Dojo, Google Slides etc.

2. Documentarea foto / video a unui proiect cu Quik, Stop Motion, Flipgrid etc.

3. Realizarea unei colecții de texte / articole / bloguri cu Bookcreator, StoryJumper etc.

4. Turul galeriei virtuale – Evaluarea colegilor și a muncii în echipă cu Padlet, Flipgrid etc.

5. Auto-evaluare și autoreflecție într-un jurnal de învățare online (foto, video, text) cu Padlet, Google Doc, Word Doc, Powerpoint, Google Slides, Mindmaps etc.

Instrumente de evaluare online

#1 Kahoot

Evaluări atractive, ca o joacă!

Kahoot! este o platformă gratuită de învățare bazată pe joc și tehnologie educatională. Lansată în august 2013 în Norvegia, Kahoot! este acum folosită de peste 50 milioane de oameni din 180 de țări. A fost proiectat pentru a fi accesibil la clasă și alte medii de învățământ din întreaga lume. (sursa: Wikipedia)

Urmăriți tutorialul video de mai jos pentru a afla cum să creați o evaluare în Kahoot.

Play Video

11 min 18 sec

#2 Quizizz

Evaluări interactive, ca o joacă!

Quizizz este o platformă în care puteți crea evaluări, dar și lecții care să includă aceste evaluări. De asemenea, vă oferă acces la rapoarte privind răspunsurile și rezultatele înregistrate de elevi.

Urmăriți tutorialul video de mai jos pentru a afla cum să creați o evaluare în Quizizz.

Play Video

15 min 56 sec

#3 Google Forms

Evaluări atractive, rezultate la îndemână!

Google Forms este o aplicație de creare și administrare a chestionarelor online inclusă în suita de Google Docs și în Google Classroom. Pentru a-l accesa aveți nevoie de un email Google (Gmail sau cu domeniul școlii).

Urmăriți tutorialul video de mai jos pentru a afla cum să creați o evaluare cu Google Forms.

Play Video

13 min 25 sec

#4 Și alte platforme...

Evaluare video

Flipgrid dezvoltă abilități de comunicare orală, gândire critică și exprimare a opiniilor, iar prin funcționalitățile sale încurajează interacțiunea și feedback-ul profesor-elev și elev-elev. Poate fi folosit și în evaluare.

Proiecte / Portofolii

Padlet este o aplicație colaborativă, care permite elevilor să co-creeze proiecte, materiale și sarcini de lucru pentru diverse discipline. Ați avut deja ocazia să o folosiți pe parcursul lecțiilor de până acum. Poate fi folosit și în evaluare.

ASQ

ASQ este o platformă educațională gratuită creată de o echipă de profesori români, care conține teste pentru toate disciplinele. Este în curs de dezvoltare.

Toate informațiile de acces și tutoriale le găsiți pe site – acces link AICI.

RESURSE

dați click pe linkurile de mai jos pentru a accesa resursele

Felicitări! Încă o lecție parcursă!