7.1 Comunitatea Predau Viitor

COMUNITÁTE

s. f. 1. caracterul a ceea ce este comun mai multor persoane sau grupuri sociale. 2. grup de oameni cu interese, credințe, obiceiuri, norme de viață comune; colectivitate, societate (sursa: dexonline.ro)

În această lecție veți cunoaște mai bine comunitatea Predau Viitor și care poate fi rolul dumneavoastră AICI.

Suntem recunoscători pentru comunitatea Predau Viitor, o comunitate vibrantă, care crește sustenabil, hotărâtă să aducă împreună profesori de informatică și TIC interesați și dornici să descopere noi modalități de a duce la clasă o informatică mai aplicată, din pasiune, din dorința de dezvoltare și, de ce nu, pe baza unei nevoi. 

Misiunea Predau Viitor

Fiecare elev din România să beneficieze de o educație informatică bazată pe probleme reale și creație de produse, aplicată, relevantă și transdisciplinară, facilitată de profesori de informatică pregătiți pedagogic să susțină aceste experiențe și conectați la ecosistemul IT din România și din lume.

Principiile Predau Viitor | Ce face profesorul Predau Viitor

Probleme reale și creație de produse​

Codul perfect are sens doar dacă servește la rezolvarea unei probleme reale din jurul nostru.

Profesorii Predau Viitor își complimenteze baza solidă teoretică cu creare practică de produse și să își ajute elevii să devină creatorii de tehnologie de mâine.

Transdisciplinaritate

De la încălzire globală la emigrație, de la agritech la healthtech, lumea noastră nu este unidimensională – nici pregătirea informatică a elevilor noștri nu trebuie să fie. Profesorii Predau Viitor își susțin elevii să se extindă dincolo de o materie, disciplină, competență.

Conectare la ecosistemul IT

Ca să pregătim elevii pentru viitorul lor de inovatori, trebuie să înțelegem ecosistemul actual și tendințele lui: de la produse și tehnologii mari la startups la început. Profesorii Predau Viitor cunosc și se conectează cu mediul IT, pentru a aduce resurse suplimentare de informație și motivație la clasă.

Comunitate de practică

Tehnologia este colaborativă, toate marile inovații au fost create prin colaborare și prin participare în comunități care au încurajat colaborarea. Profesorii Predau Viitor colaborarează la clasă și în afara clasei, în proiecte comune sau prin mentorat în comunitatea extinsă Predau Viitor.

Pregătire pedagogică consistentă

Suntem mai întâi profesori. Pentru a preda cea mai nouă informatică, trebuie să fim pregătiți în cea mai nouă pedagogie și metodică. Ajutăm profesorii Predau Viitor să își actualizeze pregătirea consistentă pedagogică, cu cele mai noi practici la clasă și cele mai inovative metodologii.

Cercetare științifică pedagogică

O pedagogie riguroasă trebuie susținută de o cercetare riguroasă. În Predau Viitor măsurăm atât impactul dezvoltării profesionale la nivelul profesorilor cu care lucrăm, dar și la nivelul elevilor. Ne susținem profesorii Predau Viitor să înțeleagă cât mai exact impactul diferitelor metode pe care le folosesc asupra învățării elevilor.

Cunoașteți profesori Predau Viitor

Profesorii de informatică și TIC din Acceleratorul Predau Viitor 2019-2020 ne-au povestit despre cum a fost pentru ei experiența Acceleratorului, una din cele 4 componente Predau Viitor. Anul viitor invităm doar absolvenți ai cursurilor online Predau Viitor să aplice pentru experiența acceleratorului.

Dați click pe săgeți sau pe puncte pentru a accesa toate poveștile lor.
AICI puteți descoperi profesorii din Acceleratorul Predau Viitor 2018

Comunitatea în cifre

2.936

Profesori înscriși pe platforma Predau Viitor

73

absolvenți ai Acceleratorului Predau Viitor

569

Profesori absolvenți ai cursurilor de Scratch din 2019 – primăvară anului 2020

1.830

Profesori în primele cursuri online Predau Viitor de tipul MOOC din toamnă 2020

100+

Școli cu profesori de informatică formați de Predau Viitor

14

Profesori în Designing our Tomorrow, o metodologie unică de problem-based learning în STEAM creată de specialiști de la Facultatea de Educație și Departamentul de Inginerie de la Universitatea din Cambridge

7.500+

Elevi care beneficiază de o informatică mai aplicată

12

Parteneri IT implicați în program

Beneficii pentru membrii comunității

 • acces gratuit la cursuri online;
 • acces gratuit pe platforma, în secțiunea Materiale Didactice, la resurse create de noi – Asociația Techsoup – pentru a facilita procesul de predare-învățare-evaluare și a face activitățile mai atractive pentru elevi;
 • posibilitatea de a aplica și a fi selectați pentru Acceleratorul Predau Viitor, o experiență transformațională de dezvoltare profesională și personală, în care sprijinim profesorii pentru a crea activități care ajută elevii să își redefinească motivația față de informatică și tehnologie;
 • acces la idei de activități care îi vor implica activ pe elevi, vor încuraja colaborarea și îi vor ajuta pe profesori să se conecteze și mai bine la lumea elevilor nativi digitali;
 • sprijin din partea echipei de proiect și a comunității de profesori Predau Viitor;

 • acces la Grupul privat de Facebook, o comunitate inspirațională în care se împărtășesc bune practici, resurse și exemple de activități de la clasă.

Cu ce profesori ne-am văzut față în față în ultimii ani, în activități Predau Viitor

Previous
Next

Cum puteți contribui în comunitate

Prezentări pentru colegii de cancelarie

Puteți realiza scurte prezentări, online sau față în față, colegelor / colegilor de cancelarie sau din alte școli. Fie că alegeți să le prezentați activități / instrumente / aplicații digitale, fie că le veți prezenta doar platforma, îi veți sprijini să acceseze mai rapid resursele comunității.

Cercuri pedagogice

În cadrul activităților periodice de cerc pedagogic, indiferent de tema întâlnirii, puteți folosi instrumente digitale care să pună în valoare activitățile pregătite.

Trimiteți invitații

Puteți invita colegi în Grupul privat de Facebook Predau Viitor sau îi puteți încuraja să își facă cont pe platforma Predau Viitor pentru a avea acces la toate materialele didactice și cursuri. Important: menționați-le să completeze răspunsurile la întrebările de acces în grupul de Facebook, astfel se vor asigura că sunt acceptați.

Proiecte la nivel local / județean / național / internațional

În cadrul proiectelor pentru care aplicați sau pe care le inițiați, aveți în vedere introducerea activităților digitale / STEAM care pot include schimburi de experiență și resurse între participanții la proiect.

Cum vă comunicați munca astfel încât să îi inspirați și pe ceilalți colegi?

Pentru noi, echipa Predau Viitor, este o bucurie să fim martorii tuturor activităților pe care le realizează învățătorii și profesorii Predau Viitor. De la profesori în primul an de activitate, la cei care mai au doar un an până la pensie, cu toții sunt o reală sursă de inspirație.

Despre multe dintre aceste activități aflăm din platformă sau de pe un grup de Whatsapp sau într-un mesaj privat. Însă ne dorim ca activitățile dumneavoastră să prindă elan și voce și să fie atât de vizibile încât să îi încurajeze și pe alți colegi.

Vă încurajăm energic să aveți încredere și curaj să comunicați despre activitățile de la clasă.

CUM?

Postări pe pagina personală

Postări în Grupul privat Predau Viitor

Postări pe alte grupuri de profesori / învățători

Propriul canal de Youtube

Propriul blog / website

Cum să scrieți o postare reușită pentru social media?

 • Scrieți scurt, dar suficient cât să descrieți activitatea
 • Completați postările cu materiale video sau cel puțin materiale foto proprii, astfel postarea va avea o audiență mai mare. Atenție la imaginea celor fotografiați și acordurile necesare pentru publicare
 • Dacă folosiți linkuri sau postări prin share, vizibilitatea va fi mai mică
 • Folosiți materiale video de maximum 3 minute
 • Încărcați doar fotografiile sugestive, după ce le faceți o selecție în prealabil
 • Este în regulă să scrieți aliniat la stânga. Nu este nevoie să folosiți alineat
 • Folosiți emoticoane 🙂
 • Adăugați tag-uri pentru persoane și #tag-uri pentru proiecte, mesaje etc.
 • Dacă în primele 20-30 de minute de la postare, prietenii dumneavoastră interacționează cu postarea, cresc șansele ca postarea să fie considerată relevantă pentru a fi mai vizibilă.
 • Scrieți autentic, așa cum v-ar plăcea să citiți, cu reușite și provocări.

Grupul privat Predau Viitor

Accesați grupul, dând click pe imaginea de mai jos. Vă așteptăm să dați Join / Înscrie-te, dacă nu sunteți deja în grup. IMPORTANT: completați răspunsurile la întrebările de acces în grup, astfel vă asigurați accesul. Ne dorim ca cei care intră în grup să găsească informații relevante, iar cei care sunt deja să vadă grupul ca un spațiu sigur de învățare.


COMUNITATE

Contribuiți în Padlet-ul de mai jos, apăsând simbolul plus ”+”.
1) De când sunteți parte din programul Predau Viitor și 2) Scrieți un mesaj de încurajare pentru colegii din comunitate din curs.

Creat cu Padlet

Unde ne mai găsiți

Asociația Techsoup pe Social Media


Facebook


Youtube


Twitter


Linkedin


Instagram

Predau Viitor pe Social Media


Facebook