9.1 Cerințe și recomandări

Introducere

Proiectul la clasă vă oferă contextul să puneți în practică la clasă, împreună cu elevii și elevele cu care lucrați, noile cunoștințe și abilități dobândite în cadrul acestui Curs Intensiv de Educație Digitală. El este totodată și un moment emoționant de prezentare către elevii și elevele cu care lucrați a cunoștințelor și abilităților dezvoltate în această perioadă, precum și o oportunitate de colectare de feedback și reacții din partea lor.

În ce constă Proiectul la clasă?

Instrucțiuni

  • Alegeți un plan de lecție deja construit pentru o oră pe care urmează să o susțineți.
  • Actualizați acest plan de lecție introducând elemente din Portofoliul de bază cu resurse digitale dezvoltat pe parcursul acestui Curs Intensiv de Educație digitală.
  • Folosiți grila cu instrucțiuni de mai jos pentru a vă ghida în procesul de actualizare al planului de lecție. Grila vă oferă un set de linii directoare cu privire la elementele pe care să le includeți cu titlul obligatoriu, precum și cele de care să țineți cont.

Etapele proiectului la clasă

  • Actualizarea planului de lecție
  • Implementarea la clasă a planului de lecție actualizat, în perioada 10 noiembrie – 11 decembrie 2020
  • Raportarea proiectului la clasă

Important

Actualizarea planului de lecție presupune includerea într-un plan de lecție pe care îl aveți deja și urmează să îl implementați, a unor elemente din Portofoliul cu resurse digitale dobândit în acest curs urmărind Grila cu instrucțiuni de mai jos, precum și a unor elemente de pedagogie explorate în Modulele 3 și 4.

Planul de lecție actualizat va conține minimum 2 resurse digitale, dintre care obligatoriu 1 resursă video.

Planul de lecție actualizat poate fi implementat la clasă online, offline, sau hibrid.

Planul de lecție actualizat va fi implementat în perioada 10 noiembrie – 11 decembrie 2020.

Evidența interacțiunii elevilor cu tehnologia

În vederea raportării, este important să faceți fotografii care să ilustreze interacțiunea elevilor cu tehnologia. De asemenea, în formularul de raportare este necesar să includeți minimum un link către un material video creat de dumneavoastră sau de elevi.

Raportarea planului de lecție presupune completarea chestionarului de la Lecția 9.3.

Grilă cu instrucțiuni

Descriere grilă
Descărcare grilă
Important!
Descriere grilă

Această grilă este creată ca un ghidaj în procesul de actualizare a planului de lecție. Grila conține referiri la etapele de lecție, elemente de conținut pe care să le considerați a le include, întrebări esențiale care să vă ghideze în dezvoltarea etapelor de lecție, referiri la Modulele // Lecțiile din curs pe care să le consultați/revizuiți pentru detalii. În plus, găsiți o coloană Bifat, care să vă ajute să marcați elementele de care ați ținut cont în actualizarea planului de lecție.

Descărcare grilă

Grila poate fi descărcată și folosită în vederea dezvoltării proiectului la clasă.

Important!

Completarea acestei grile nu reprezintă completarea proiectului la clasă. Actualizarea planului de lecție este prima etapă a proiectului la clasă, urmată de implementarea planului la clasă și raportare prin completarea chestionarului de la Lecția 9.3.


Descarcă grila aici

Recomandări pentru proiectul la clasă

Organizarea materialelor

Pentru a vă asigura că aveți la îndemână informațiile, materialele pentru proiectul final, recomandăm:

  • creați un folder special pentru Proiectul la clasă, unde salvați toate materialele de care aveți nevoie;
  • redactați și salvați în prealabil într-un document Word / Google Doc textele care vor fi introduse în formularul din Lecția 9.3; Astfel, dacă intervine orice întrerupere de ordin tehnic, de conexiune, de activitate pe pagină etc., nu veți pierde nimic, veți putea da cu ușurință copy-paste;
  • selectați cele mai relevante 3-5 fotografii din activitate pe care doriți să le atașați proiectului; Reamintim, dimensiunea maximă totală este de 3 MB.
  • salvați linkul / linkurile materialelor video pe care doriți să le atașați proiectului (minimum un material video obligatoriu).

Fotografiile care ilustrează proiectul final

Pentru evidențierea interacțiunii elevilor cu tehnologia în proiectul final, va fi nevoie să încărcați 3-5 fotografii din timpul activităților. Fie că activitatea se va desfășura complet online sau se va reveni la activitatea față în față sau mixtă, se aplică detaliile de mai jos:

  • fotografiile pot fi realizate de către elevi în timp ce folosesc instrumentele digitale;
  • fotografiile pot fi realizate de profesor cu telefonul în timpul activității față în față sau prin capturi de ecran ale laptopului din timpul orelor online;
  • dimensiunea maximă totală a fotografiilor este de 3MB;
  • selectați cele mai relevante 3-5 fotografii, din care să fie evidentă implicarea elevilor în activitate;

Cum redimensionați o fotografie?
(dacă aveți nevoie)

Desigur, există și website-uri sau aplicații pe care le puteți folosi, recomandarea noastră este doar legată de redimensionare cu funcționalitățile disponibile pe majoritatea calculatoarelor. Dați click pe imaginile de mai jos, pentru a urmării pașii succesivi.

1. Paint

2. Din editorul de fotografii

Instrument captură de ecran – Lightshot

Un instrument foarte ușor de folosit pentru realizarea capturilor de ecran este Lightshot.

Materialele video pentru proiectul final

Pentru realizarea proiectului final este nevoie să realizați în cadrul activității minimum un material video. Fie că este un material creat de dumneavoastră, un tutorial video cu Loom, Zoom etc. sau un material creat în Edpuzzle, un video Quik, Stop Motion sau ChatterPix, fie că este creat de elevi, acesta poate ajunge la noi doar sub formă de link (minimum 1, maximum 3 linkuri). Aflați mai jos cum puteți încărca un material pe Youtube (dacă este nevoie).

Pentru încărcarea unui material video pe Youtube, aveți nevoie de un cont Gmail. Dintre aplicațiile prezentate în acest curs, cele care au propriul link pentru materialele video sunt Quik și Loom. Pentru toate celelalte aveți nevoie de o altă platformă pentru a le găzdui, Youtube în cazul acesta.

Cum încărcați un material video pe Youtube?
(dacă aveți nevoie)

Acceptați provocarea de COMUNITATE // ÎNVĂȚARE ÎMPREUNĂ!

Învățarea de la egal la egal (EN: peer learning) este o practică educațională care funcționează nu doar la elevi, ci și la adulți, pentru a facilita atingerea obiectivelor de învățare din interacțiunea cu colegii.

Suntem o comunitate care se bazează pe și încurajează schimbul de experiențe și învățare între profesorii săi. De aceea, inclusiv pentru proiectul final, vă invităm să faceți schimb de idei, încurajări, resurse pentru a realiza minunate și relevante activități de învățare alături de elevii la care predați. Pe una dintre aceste activități o veți alege pentru proiectul final. 

Schimbul de idei este încurajat. Ne bazăm pe respectarea angajamentelor de integritate și pe originalitatea fiecăruia dintre dumneavoastră în realizarea proiectelor INDIVIDUALE.

Cum se va întâmpla?

Vă propunem să vă găsiți în Padlet o echipă în care să faceți schimb de idei. În mod voluntar și în ritm propriu, vă încurajăm să luați legătura cu colegi din echipă și să discutați despre proiectul la clasă.

Padletul va avea mai multe coloane. Pe fiecare coloană vor fi 4-5 postări, fiecare persoană se va trece într-o postare (cu nume, prenume, adresă de email sau profil de Facebook la care poate fi contactat). 

Dacă nu găsiți loc într-o echipă deja creată puteți crea o nouă coloană / echipă. 

Suntem o comunitate de învățare închisă în acest curs, informațiile de contact (email / profil Facebook sunt disponibile în Padlet strict pentru activitatea dedicată cursului, așadar vă rugăm să folosiți informațiile de contact cu atenție și responsabilitate și doar pentru scopul anunțat).

Creat cu Padlet

Inspirație și idei de la alți profesori

Mai multe idei despre integrarea tehnologiei în activități la clasă găsiți în webinariile Școala pe Net, proiectul din care facem parte și la care au contribuit și profesori din comunitățile Asociației Techsoup.

De vorbă cu învățătorii Îndreptar Digital

1 h 07 min

Bune practici în predarea online la materii reale

1 h 03 min

Bune practici în predarea online la materii umaniste

1 h 12 min

Metode creative de predare și învățare în online pentru primar

1 h 08 min

Mult succes!

via GIPHY