9.2 Ce este Growth Mindset Copy

Introducere

Pornind de la interesul pentru atitudinea studenților față de eșec, Carol Dweck și echipa sa au descoperit că unii studenți își reveneau foarte repede după un eșec, în timp ce alții erau afectați profund până și de cele mai mici greșeli. 

După studii asupra comportamentului a mii de copii în această privință, Carol Dweck a patentat termenii de Fixed Mindset și Growth Mindset pentru a descrie convingerile care stau la baza oamenilor despre învățare și inteligență. 

Carol Dweck

este o cercetătoare pionieră în domeniul motivației, de ce oamenii reușesc (sau nu) și promovarea succesului. Dweck este profesoară la Stanford și autoarea cărții Mindset, o lucrare clasică despre motivație și „mentalitate de creștere”. Munca ei are influență în rândul educatorilor și din ce în ce mai mult și în rândul liderilor de afaceri.

Mai multe despre Carol Dweck puteți citi aici.

Vocabular

Mindset = mod de gândire, set de opinii și atitudini

Fixed Mindset (mod de gândire fix)

„Într-o mentalitate fixă, oamenii cred că inteligența sau talentul lor, sunt pur și simplu trăsături fixe. Focusul lor este să își documenteze inteligența sau talentul în loc să le dezvolte. De asemenea, ei cred că talentul singur creează succes - fără efort. ” (Dweck, 2017)

Growth Mindset (mod de gândire de creștere)

„Într-o mentalitate de creștere, oamenii cred că abilitățile lor cele mai de bază pot fi dezvoltate prin muncă și implicare - creierele și talentul sunt doar punctul de plecare. Această viziune creează o iubire de învățare și o reziliență care este esențială pentru succes. " (Dweck, 2017)

Growth Mindset în educație

9 min 28 sec

Growth vs Fixed Mindset pe scurt

Cum arată învățarea Growth Mindset în practică?

Să îi învățați Growth Mindset pe elevi nu este o sarcină ușoară, dar ar putea deveni una dintre cele mai mari contribuții pe care le aduceți pentru succesul și fericirea lor. Și poate deveni și o schimbare majoră în practica de dascăli. 

Pornind de la un articol al autoarei Rebecca Louick, How to Teach Growth Mindset to Kids (Cum să înveți copiii despre growth mindset), prezentăm mai jos sunt câteva etape pe care să le aveți în vedere în practica la clasă. Nu contează materia pe care o predați, câte ore aveți cu elevii, sau dacă sunteți singura persoană din școală care face asta. Și nu contează de câte ori veți face greșeli. Important este să fiți curioși, să fiți încrezători că puteți face asta și să învățați din greșeli.

Provocați-vă și amintiți-vă că nu ați făcut asta ÎNCĂ!

Iată și câteva exemple de afirmații care să susțină dezvoltarea Growth Mindset:

Bonus

În acest TED Talk puteți să o ascultați pe însăși Carol Dweck, autoarea Mindset, prezentând concluziile esențiale din cercetarea sa și introducând cele două moduri de gândire:

Materialul video are subtitrări în limba română, le puteți selecta, după ce începeți vizionarea, apăsând pe primul buton (roșu cu 3 puncte) din colțul din dreapta jos al videoclipului.

Comunitate

După această lecție, vă invităm să vă găsiți propriile răspunsuri la întrebarea: Cum puteți încuraja elevii și elevele să-și dezvolte Growth Mindset?

Contribuiți în Padlet-ul de mai jos, apăsând simbolul ”+” din colțul din dreapta jos, pentru a adăuga un mesaj.

Creat cu Padlet

RESURSE

Bibliografie

Carol S. Dweck, Mindset. Editia a II -a, Ed. Curtea Veche, 2017

Resurse în limba engleză

dați click pe elementele din lista de mai jos pentru mai multe detalii