Pornind de la interesul pentru atitudinea studenților față de eșec, Carol Dweck și echipa sa au descoperit că unii studenți își reveneau foarte repede după un eșec, în timp ce alții erau afectați profund până și de cele mai mici greșeli.
După studii asupra comportamentului a mii de copii în această privință, Carol Dweck a patentat termenii de Fixed Mindset și Growth Mindset pentru a descrie convingerile care stau la baza oamenilor despre învățare și inteligență.
este o cercetătoare pionieră în domeniul motivației, de ce oamenii reușesc (sau nu) și promovarea succesului. Dweck este profesoară la Stanford și autoarea cărții Mindset, o lucrare clasică despre motivație și „mentalitate de creștere”. Munca ei are influență în rândul educatorilor și din ce în ce mai mult și în rândul liderilor de afaceri.
Mai multe despre Carol Dweck puteți citi aici.
Mindset = mod de gândire, set de opinii și atitudini
Să îi învățați Growth Mindset pe elevi nu este o sarcină ușoară, dar ar putea deveni una dintre cele mai mari contribuții pe care le aduceți pentru succesul și fericirea lor. Și poate deveni și o schimbare majoră în practica de dascăli.
Pornind de la un articol al autoarei Rebecca Louick, How to Teach Growth Mindset to Kids (Cum să înveți copiii despre growth mindset), prezentăm mai jos sunt câteva etape pe care să le aveți în vedere în practica la clasă. Nu contează materia pe care o predați, câte ore aveți cu elevii, sau dacă sunteți singura persoană din școală care face asta. Și nu contează de câte ori veți face greșeli. Important este să fiți curioși, să fiți încrezători că puteți face asta și să învățați din greșeli.
Introduceți conceptul de Growth Mindset elevilor. Explicați ce înseamnă mindset și faceți distincția între cele două. Întrebați-i ce au înțeles și stimulați discuțiile și întrebările.
Creați o listă de afirmații specifice fiecărui tip de mindset. Afișați materiale vizuale despre aceste concepte pentru a fi la dispoziția elevilor. Creați cât mai multe contexte de reflecție și discuție despre acest subiect, indiferent de oră sau materie.
Împărtășiți elevilor despre experiența personală de schimbare a modului de gândire. Folosiți puterea lui “Încă”. Creați contexte de învățare de noi lucruri provocatoare. Susțineți elevii să se exprime despre cum este această experiență pentru ei.
Încurajați-vă elevii. Folosiți corect feedback-ul (vezi Lecția 3.4 Cum dăm și primim feedback). Susțineți greșelile și eșecurile și încurajați elevii să le vadă ca o oportunitate de creștere și învățare. Practicați voi înșivă Growth Mindset!
Iată și câteva exemple de afirmații care să susțină dezvoltarea Growth Mindset:
În acest TED Talk puteți să o ascultați pe însăși Carol Dweck, autoarea Mindset, prezentând concluziile esențiale din cercetarea sa și introducând cele două moduri de gândire:
Materialul video are subtitrări în limba română, le puteți selecta, după ce începeți vizionarea, apăsând pe primul buton (roșu cu 3 puncte) din colțul din dreapta jos al videoclipului.
Carol S. Dweck, Mindset. Editia a II -a, Ed. Curtea Veche, 2017