5.4a Aplicații interactive

Introducere

În această lecție veți explora platforme și aplicații care facilitează interacțiunea și învățarea între elevi și profesori, dar și între elevi (EN: peer learning). 

Colaborative

Padlet este o aplicație colaborativă, care permite elevilor să co-creeze proiecte, materiale și sarcini de lucru pentru diverse discipline. Ați avut deja ocazia să o folosiți pe parcursul lecțiilor de până acum.

Gândire critică și Feedback

Flipgrid dezvoltă abilități de comunicare orală, gândire critică și exprimare a opiniilor, iar prin funcționalitățile sale încurajează interacțiunea și feedback-ul profesor-elev și elev-elev.

Video educațional

Cu Edpuzzle, Loom și Nearpod vă transformați lecțiile în materiale video educaționale, care sprijină învățarea elevilor atât online, cât și față-în-față.

Nu ratați finalul lecției pentru a descoperi și alte resurse interactive foarte apreciate de profesorii din comunitatea noastră.

#1 Padlet

Ați avut ocazia să îl testați ca participant / participantă până acum în cadrul anumitor lecții din curs și vă mulțumim pentru contribuții. 🙂 Iată mai jos cum puteți crea Padlet-uri.

Ce este?

Padlet este un website și o aplicație care le permite elevilor să creeze proiecte ­­­­­individuale sau de echipă cu imagini, text, linkuri, fișiere audio și video postate ca niște notițe pe un perete virtual. Toate într-un singur loc, aranjate în formate prestabilite sau ușor de personalizat de la zero, creative și colorate, atractive pentru ei. Padlet, oferă chiar în varianta gratuită numeroase funcționalități.
Click Here

Cum îi ajută pe elevi să învețe?

Intuitivă și atractivă, platforma Padlet are două importante avantaje: versatilitatea - se pot încărca documente, linkuri, imagini, fișiere audio și video - și încurajarea colaborării - mai mulți elevi pot contribui la același proiect pe un peretele virtual. Deși aparent e un simplu proiect, elevii vor trece printr-un proces complex de identificare a informațiilor necesare pentru proiect, pe care apoi le analizează, le evaluează critic și creează proiectul sub forme relevante pentru tema dată.
Click Here

Cum aplic la clasă? / Cum poate fi dusă la clasă?

Îl puteți folosi la clasă și ca instrument pentru portofoliul elevilor, un mod grozav de a-și observa progresul și efortul de învățare. Important: Vă recomandăm să păstrați proiectele în Padlet private pentru clasele la care predați.
Click Here

Pentru a vedea cum am creat un proiect în Padlet urmăriți video-ul de mai jos.

13 min 11 sec

#2 Flipgrid

Pentru a vedea cum am creat un proiect în Flipgrid, din perspectiva profesorului, dar și a elevului, urmăriți video-ul de mai jos.

16 min 16 sec

Exersați chiar acum!

Noi am creat un Flipgrid, la care vă invităm să contribuiți pentru a-l experimenta din perspectiva elevului. Subiect: Creați un video în care să ne spuneți în câteva cuvinte care este mesajul cu care v-ați întâmpinat elevii, față-în-față sau online, în prima zi de școală a noului an școlar. Vă invităm să nu vă luați foarte în serios! Prima dublă e cea mai bună! 🙂 Vedeți exemplul nostru. 🙂

Urmați pașii detaliați:

 1. Apăsați pe ”Enter your guest password” (RO: Introduceți parola de invitat) și introduceți parola Intensiv2020
 2. Click pe butonul: Record a Response (RO: Înregistrați un răspuns). Doar prima dată vi se va cere să permiteți Flipgrid să acceseze microfonul și camera.
 3. Apăsați butonul rotund cu simbol cameră video.   Înregistrarea va porni în 3 secunde.   
 4. În timpul de care dispuneți – 1 min 30 sec – puteți adăuga efecte: filtre, rame, text etc. care să facă mesajul mai atractiv.
 5. Apăsați Next
 6. Vizualizați ce ați înregistrat
 7. Apăsați Next
 8. Adăugați o fotografie, un selfie. Zâmbetul la cameră și apăsați simbolul cameră foto rotund.
 9. Apăsați Next
 10. Introduceți doar prenumele și numele.
 11. Apăsați Submit și apoi Complete.

Aveți nevoie de o pauză?

luați pauze de energizare / relaxare / nutriție / mișcare 🙂 acum una muzicală – ascultați 5 minute din colecția de mai jos.

#3 Edpuzzle

În acest video veți descoperi cum puteți utiliza platforma Edpuzzle la clasă.

29 min 03 sec

Cel mai probabil nu peste foarte mult timp cuvântul tutorial se va găsi în DEX. Încă nu este, dar toată lumea știe ce înseamnă. Cu atât mai mult elevii noștri, care învață cele mai extraordinare lucruri din tutoriale video.

Desigur, este nerezonabil să presupunem că elevii ar trebui să învețe doar prin mijloace video, modul în care elevii învață este influențat de numeroși alți factori. Totuși, dacă înclinăm balanța către mijloace și metode care le sunt mai la îndemână elevilor (material video printre altele), cresc șansele ca motivația lor pentru învățare să rămână sus.

#4 Loom

În acest video veți descoperi un instrument care vă permite realizarea de tutoriale video pentru elevi, care pot fi ușor integrate în proiectarea lecțiilor online.

Play Video

7 min 12 sec

#5 Nearpod

Ce este Nearpod?

Nearpod este o platformă de implicare activă a elevilor (inclusiv liceu) în activități variate de învățare interactivă. Este una dintre cele mai complete platforme, având componente atât din Padlet, cât și din Edpuzzle și altele. În Nearpod, elevii au acces la lecții cu conținut multimedia divers, realitate virtuală, obiecte 3D, simulări PhET.
Click Here

Cum îi ajută pe elevi?

Cum îi ajută pe elevi? Interacțiunea cu elevii se face prin intermediul unor întrebări de verificare a înțelegerii, a unor chestionare, panouri colaborative, activități de desen sau chiar jocuri. Elevii sunt implicați în activități sincron facilitate de profesori sau activități în ritm propriu. Activitățile pot fi create de profesori sau selectate dintr-un catalog cu peste 7000 de sugestii din librăria Nearpod. Lecțiile sunt în limba engleză însă pot fi folosite ca exemplu pentru a le adapta în limba română.
Click Here

Cum se folosește platforma și cum poate fi dusă la clasă, vedeți în materialul video de mai jos:

Sub o formă sau alta, în lecțiile pe care le creați introduceți deja sau veți introduce materiale video. Fie că sunt create de dumneavoastră, fie că le găsiți în comunitățile de învățare sau pur și simplu printr-o căutare pe Youtube, aveți în vedere următoarele recomandări / caracteristici pe care acestea ar trebui să le conțină.

Oferiți acces elevilor la conținut educațional eficient, care implică elevul în învățare activă și adecvat la capacitatea cognitivă a creierului

BONUS: Alte resurse interactive

Cum spuneam, am păstrat pentru final alte resurse interactive foarte apreciate de profesorii din comunitățile cu care lucrăm. Vă încurajăm să le explorați și să le exersați cu încredere:

Cărți digitale

Book Creator sau StoryJumper – aplicații folosite pentru crearea unor cărți sau albume digitale. StoryJumper permite chiar conectarea cu Google Classroom, astfel încât mai mulți elevi să poată colabora la aceeași carte.

Colaborative

Miro, platformă pentru colaborare și comunicare în proiecte de echipă. Recomandată pentru elevi mai mari.

Jocuri și fișe

Wordwall, cu care puteți crea propriile jocuri sau accesa unele create de alți colegi în Wordwall și Liveworksheets, cu care puteți crea fișe de lucru interactive.

Hărți mentale

Crearea de hărți mentale online în web cu Mindmaps (fără cont) sau Mindmeister (cu cont gratuit pentru până la 3 hărți) sau aplicația Post-it pe telefon, descărcare gratuită din magazinul de aplicații.

Simulări

PhET este o platformă a Universității din Colorado (SUA) unde găsiți simulări interactive pentru lecții din ariile curriculare pentru științele exacte: fizică, biologie, chimie etc. Platforma este parțial tradusă în limba română.