5.3a Aplicații video

Introducere

Într-una dintre experiențele de la clasă, le-am spus elevilor binecunoscuta frază: ”O imagine valorează cât 1000 de cuvinte”. Răspunsul unui elev nu a întârziat să apară: ”Hmmm… atunci înseamnă că un video valorează 1 milion de cuvinte.”

timp pentru reflecție - 2 min

puteți folosi agenda fizică sau virtuală pentru a vă nota gândurile pentru întrebarea de reflecție de mai jos: 

Reflectați 1 minut la spusele elevului, gândiți-vă la cât conținut video urmăriți și cât de la îndemână vă este să învățați dintr-un material video. Apoi încă 1 minut la ce materiale video duceți în activitățile cu elevii față-în-față și online.

În această lecție veți descoperi câteva instrumente digitale al căror produs final este realizarea unui videoclip. Veți exersa aplicațiile video pentru TELEFON, pentru ca mai apoi să porniți cu încredere în a le explora alături de elevi. Fie că alegeți să folosiți unul dintre instrumentele de mai jos, fie că descoperiți și altele, aveți în vedere că o aplicație video nu trebuie să lipsească din portofoliul profesorului.

#1 ChatterPix Kids

Prima aplicație foarte îndrăgită și versatilă prin prisma activităților în care a fost deja folosită la clasă de învățători și profesori, este ChatterPix Kids.

Chatter Pix Kid este o aplicație de editare foto gratuită, care dă voce unor imagini (fotografii / desene etc.) și care se pliază pe conținuturi diverse. Este recomandată pentru activități individuale sau de echipă, pentru crearea de conținut media și literație.

Cum îi ajută ChatterPix pe elevi să învețe?

Folosită eficient, ca instrument și nu ca scop în sine, aplicația îi va cuceri pe elevi în activități creative în 3 pași simpli. Aplicația are avantajul că le creează elevilor contextul pentru a exersa interactiv ceea ce au documentat și au învățat, le dezvoltă creativitatea și încrederea în sine. Este o aplicație potrivită ca start, ușor de folosit de către elevi, profesori și părinți, precursoare pentru alte aplicații video mai complexe. Veți vedea, elevilor le place să se înregistreze cu vocea lor, exersând astfel și abilități de comunicare.
Click Here

Descoperiți utilizarea aplicației în tutorialul video de mai jos (în care am folosit ca exemplu de lecție Ziua Europei) și în fișa de activitate din lecția Resurse suplimentare.

Vizionați pe întreg ecranul pentru a urmări în detaliu toți pașii.

6 min 59 sec

Exersați chiar acum!

Descărcați aplicația ChatterPix Kids din Magazinul Play (pentru Android) sau App Store (pentru iOS) și realizați un video în care cel mai drag obiect pe care îl aveți în casă și care vă aduce aminte de elevi să prindă viață și voce. Încărcați în Padletul de mai jos video-ul creat cu ChatterPix și descărcat în telefonul personal. Apăsați ”+” pentru a adăuga postarea și ”săgeata în sus” din postare pentru upload / încărcarea materialului video.

Made with Padlet

#2 Quik GoPro

Quik este a doua aplicație video din această lecție. Quik este un bun start pentru profesori și elevi în universul editării video, vă ajută să creați rapid videoclipuri din materialele foto și video pe care le aveți în telefon, pentru care aveți opțiunea de a adăuga tranziții și efecte sincronizate pe ritm muzical.

Descoperiți în tutorialul de mai jos cum funcționează Quik. Vizionați pe întreg ecranul pentru a urmări în detaliu toți pașii.

Play Video

8 min 57 sec

Cum îi ajută Quik pe elevi? Cum sprijină învățarea?

Quik le dezvoltă elevilor abilități de bază de editare video și poate mai important, îi învață să selecteze conținut relevant pentru a fi pus într-un video, să documenteze activitatea dintr-un proiect sau dintr-o activitate. În plus, realizarea unui video are un obiectiv, o temă, un mesaj, ceea ce presupune ca elevii să aibă un plan și să îl urmărească. Desigur, sugestiile grafice pe care aplicația le face și multiplele posibilități de a le combina, le va exersa elevilor simțul estetic și creativitatea.
Click Here

Cum aplic la clasă? / Cum poate fi dusă la clasă?

Aplicația poate fi folosită cu ușurință și de către elevi, ei pot documenta diferite activități din proiecte școlare sau chiar din vacanță. Folosiți acest instrument pentru a-i învăța pe elevi despre cât de important este, după ce ai depus efort, să poți prezenta într-o formă vizuală și captivantă ceea ce ai realizat.
Click Here

timp pentru reflecție - 1 min

puteți folosi agenda fizică sau virtuală pentru a vă nota gândurile pentru întrebarea de reflecție de mai jos: 

Reflectați 1 minut și notați  două activități care v-au venit în minte pentru a folosi Quik la clasă cu elevii.

BONUS

Aplicație de editare audio / video pe mobil, nivel avansat. O recomandăm pentru elevi de la clasa a 3-a în sus. Vă garantăm că cei pasionați de video vor avea foarte multe de învățat și explorat. Mai ales într-o lume în care elevii noștri sunt fascinați de vlogging.

#3 Stop Motion

Vă felicităm că ați ajuns cu vizualizarea lecției până aici. Va merita cu siguranță să parcurgeți următorul instrument digital, aplicația Stop Motion, care va face ca tehnologia să fie inclusă inedit și cu ușurință într-o activitate cu elevii, fie față-în-față, fie online.

La o simplă căutare pe Youtube – How cartoons were made (RO: Cum se făceau desenele animate?) dăm peste un video în care echipa lui Walt Disney creează desene animate, cum altfel decât prin animarea desenelor. 🙂 NU este necesar să îl parcurgeți pe tot ci doar să vă (re)amintiți cum se fac animațiile. 🙂

8 min 33 sec

Ce este Stop Motion?

Tehnica pe care o folosește aplicația Stop Motion este de a folosi cadre succesive, care puse împreună în ordine cronologică, fac ca obiectele 2D surprinse în imagine să prindă viață. Câți oare dintre elevii noștri știu cum se făceau desenele odinioară? Dar oare cât de interesant să mai fie pentru ei astăzi când pot crea un video cu aproape orice device?
Click Here

Cum îi ajută pe elevi? Cum sprijină învățarea?

Ei bine, aici credem noi că o aplicație de tipul Stop Motion poate face diferența. Elevii sunt obișnuiți să vizioneze animații, dar nu să le creeze ei. Vor învăța să spună povești în imagini, să își dezvolte competențe de comunicare, să exploreze și să investigheze fenomene din mediul înconjurător și univers. Antrenează totodată răbdarea și gândirea strategică.
Click Here

Cum aplic la clasă? / Cum poate fi dusă la clasă?

În absolut orice activitate în care elevii pot beneficia din etapizarea și secvențializarea lucrului cu conținuturile din programă și nu numai: fazele lunii, cum cresc plantele, succesiunea întâmplărilor într-o poveste, cum circulăm corect etc.
Click Here

Descoperiți în tutorialul de mai jos cum funcționează Stop Motion. Vizionați pe întreg ecranul pentru a urmări în detaliu toți pașii.

Play Video

14 min 26 sec

Iată ce ne-a ieșit la o primă încercare de dioramă animată. 🙂

Recomandări Stop Motion

Pentru ca videoclipul animat să fie reușit, rețineți: