Introducere în Scratch pentru profesori de gimnaziu (toamnă 2021)

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This curs is currently closed

Înainte de a vă înscrie la acest curs, vă rugăm citiți cu atenție toate informațiile de mai jos pentru a fi siguri că acesta este potrivit pentru dumneavoastră.

  • Acest curs poate fi urmat și de profesorii de învățământ primar.
  • Dacă ați absolvit deja un curs Introducere în Scratch pe platforma Predau Viitor, nu vă recomandăm înscrierea la acest curs pentru că este o nouă iterație (conținut identic) a aceluiași curs.

Despre curs

Cursul online Introducere în Scratch pentru profesori de gimnaziu vă va introduce în utilizarea la clasă a unuia dintre cele mai iubite și folosite programe gratuite de învățare a programării, recomandat ca mijloc de învățare în noua programă pentru gimnaziu, introdusă în 2017.

Experiența de învățare este 100% online, asincron – adică se parcurge în ritm propriu, în limitele calendarului cursului.

Cursul este dedicat profesorilor de gimnaziu care nu au mai folosit deloc platforma Scratch și care nu au mai utilizat Scratch la clasă. Dacă ați absolvit deja un curs online Introducere în Scratch pe platforma Predau Viitor, nu vă recomandăm înscrierea la acest curs pentru că este o nouă iterație (conținut identic) a aceluiași curs.

La nivel global, Scratch este utilizat pentru a învăța și exersa programarea de la grădiniță la liceu. Scratch îi ajută pe cei mici să gândească creativ și sistematic și să lucreze colaborativ – competențe esențiale în secolul 21. Vor învăța concepte de programare într-o manieră vizuală, prin crearea de animații și jocuri.

Cursul de față este construit pe baza întregii noastre experiențe de formare de până acum, online și offline, prin cursuri, webinarii, tutoriale, observare la clasă sau programe de tip Accelerator, dedicate profesorilor din toate ciclurile de învățământ (învățători, profesori de informatică și TIC, profesori din licee cu profil pedagogic). Experiența noastră a fost completată și susținută de colaborări fructuoase cu experți și cercetători în domeniul educației atât români, cât și internaționali, precum și de susținerea comunităților efervescente de învățători pe platforma Îndreptar Digital și profesori de informatică și TIC pe platforma Predau Viitor

Acest curs este dezvoltat și organizat de Asociația Techsoup cu sprijinul Romanian-American Foundation, Societe Generale Global Solution Centre și Google (printr-un Google Educator PD Grant 2019).

La finalul cursului: 

  • veți avea cunoștințe de bază de programare în Scratch și veți înțelege cum funcționează acest limbaj de programare
  • veți fi exersat consistent Scratch pe parcursul mai multor jocuri și exerciții
  • veți avea numeroase activități și exerciții cu Scratch pe care să le propuneți elevilor dumneavoastră la clasă
  • veți fi facilitat cel puțin o activitate Scratch la clasă
  • puteți obține o diplomă de absolvire îndeplinind condițiile cursului

Tipuri de activități și materiale din curs:  tutoriale video, chestionare, teme, autoevaluări, contribuții de idei și practici în comunitate, activitate finală la clasă. 

Activitate la clasă pentru absolvirea cursului:

Activitatea la clasă vă oferă contextul să exersați pedagogic noile cunoștințe și abilități dobândite în cadrul acestui curs. Activitatea constă în susținerea unei ore de informatică cu Scratch (online, față în față sau hibrid) și autoreflecția pedagogică asupra acestei activități prin completarea formularului de proiect final.

Module: Introducere, Chestionare inițiale, Cum folosim Scratch, Primii pași în Scratch, Elemente din jocuri, Gamification, Jocuri și animații în Scratch, Profesor Predau Viitor, Învățarea astăzi, Activitate la clasă, Chestionare finale, Diplomă de absolvire.

Termene importante în curs:

  • 25 octombrie (se deschide accesul la modulul Activitate  la clasă)
  • 22 noiembrie (termen limită pentru raportarea activității la clasă)

Perioadă curs : 20 septembrie – 10 decembrie 2021

Calendar (click pentru a mări): 

 

 

Efort timp total estimat:  60 de ore de lucru 

Diplomă: Participanții care îndeplinesc condițiile de absolvire vor primi diplomă de absolvent la sfârșitul cursului. Cursul nu are credite profesionale transferabile.

Trainer curs: Oana Șipoș, Europe Code Week Ambassador  

 
Oana, de profesie inginer, este pasionată de educație și de tehnologie. Crede că cea din urmă este un instrument de a rezolva probleme din viața de zi cu zi, de la cele mai triviale la cele mai complexe. A predat Scratch în cadrul Transylvania College din Cluj-Napoca, experiență ce a făcut-o să aprecieze și mai mult munca și impactul unui profesor. Susține alfabetizarea digitală în calitate de ambasador Europe Code Week pentru România, o inițiativă a Comisiei Europene care promovează importanța programării și a competențelor digitale.

 

Pentru a vă înscrie la curs este nevoie să fiți logat în contul dumneavoastră de pe platforma Predau Viitor (dacă nu aveți deja, vă puteți crea unul AICI), apoi intrați în secțiunea Cursuri online și alegeți cursul dorit.