1.6 Cum vă organizați activitatea Copy

Această lecție se adresează atât cursantelor / cursanților care au mai urmat cursuri online, dar și celor care sunt la prima experiență de învățare de acest fel.

În această lecție veți descoperi 5 categorii de recomandări care să vă sprijine învățarea online în cadrul acestui curs și sfaturi de organizare a materialelor, colectate din literatura de specialitate sau experiența altor platforme de cursuri online și confirmate de experiența proprie a creatorilor acestui curs.

STAREA DE BINE ȘI MOTIVAȚIA

#1: Explorați o ancoră de învățare personală
Ancora de învățare personală, cea care va ține aprinsă motivația de a învăța și parcurge până la final acest curs este ceea ce vă va ajuta și atunci când vor apărea provocări pe parcurs. Provocările sunt inevitabile în viața unui profesor, responsabil de educarea și creșterea elevilor, uneori în număr foarte mare și în vremuri pline de incertitudini.
#2: Găsiți un spațiu dedicat pentru învățare
Știm din studiile din neuroștiință că spațiul în care învățăm sprijină învățarea. Ne este mai ușor să ne amintim ce învățăm dacă ne folosim toate simțurile, conectate la confortul spațiului fizic de învățare: atmosferă, muzică, lumină, etc. Încercați, pe cât posibil, să separați spațiul de învățare, de cel în care luați pauze de deconectare.
#3: Luați-vă pauze, cu atenție la alimentație și hidratare
Găsiți o strategie personală de a lua pauze pentru a vă odihni creierul, ochii, pentru a vă hidrata, a mânca sau pentru a vă dezmorți. Faceți o plimbare scurtă sau un exercițiu de energizare / respirație, luați o gură de aer sau vorbiți cu un prieten pentru a ridica nivelul de energie atunci când simțiți că nu sunteți la fel de concentrat și eficient ca la începutul activității.
Previous slide
Next slide

MANAGEMENTUL TIMPULUI

#1: Planificați timpul de învățare cu atenție la termene limită

Vă este ușor să planificați activitatea în acest curs și să respectați termenele limită, folosind informațiile din calendarul cursului și o variantă de calendar personal: fie că este agenda clasică, fie că folosiți calendarul asociat contului de email personal (Google Calendar sau Outlook Calendar, etc.).

Urmăriți calendarul cursului și blocați în calendar sau în agendă, timpul de învățare estimat. Desigur, urmărirea unui video poate dura până în 10 minute, cu notițe cu tot, pe când realizarea unei activități de reflecție sau de exersare poate dura mai mult. 

Unele lecții vor avea un conținut minim de urmărit, apoi desigur puteți aprofunda resursele disponibile. Planificați timpul pentru curs și cel pentru explorarea resurselor suplimentare. 

#2: Luați lucrurile pe rând și eliminați vampirii de timp

Oricât de mult ne place să spunem că ne-am dezvoltat abilități de ”multi-tasking” (RO: să facem mai multe sarcini în același timp), în practică putem realiza mai multe sarcini în același timp, însă, nu la fel de bine și eficient ca atunci când le-am lua pe rând. Veți fi mai productivi dacă parcurgeți informația și completați activitățile din curs, pas cu pas.

De la social media la un mesaj pe whatsapp sau un lucru interesant pe care l-a făcut animalul de companie, toate acestea pot fi vampiri de timp, pe care treptat, cu blândețe sau, dimpotrivă, ferm și auto-impus (închideți toate ferestrele din browser si Facebook-ul 🙂 ) ar trebui să îi eliminați, din simplul motiv că vă consumă din energia și focusul pentru învățare.

STRATEGII DE ÎNVĂȚARE

Dați click pe titlurile de mai jos pentru a descoperi mai multe detalii:

Încă de la începutul cursului vă puteți stabili ce anume vă propuneți să învățați din acest curs. Punctual, pentru zilele în care v-ați planificat să alocați ore pentru curs, stabiliți-vă 1-2 obiective de învățare, pe care să le urmăriți pe parcurs și la final. Pot fi foarte specifice, de genul: ”Pentru astăzi îmi propun să parcurg jumătate din modulul 4 și să completez toate activitățile aferente lecțiilor.”

Nu degeaba în calitate de profesori le cerem elevilor (mai mari) să ia notițe, proces care activează gândirea, dezvoltă înțelegerea și atenția. Folosiți orice vă ajută, un carnețel de notițe în care vă face plăcere să scrieți sau un document digital (Sticky Notes, Post-it, Google Keep, etc.) în care vă notați orice idee relevantă și pe care doriți să o puteți relua ulterior sau să o folosiți în planificarea activităților la clasă și realizarea temelor din fiecare lecție / modul.

În cursurile online responsabilitatea cade cumva mai mult pe umerii cursantului și este bine să ne reamintim că în funcție de ceea ce investim ca timp, energie, efort, bucurie de învățare și exersare, rezultatele se vor cunoaște.

În plus, vă recomandăm să fiți atenți și la propriul proces de învățare, mai ales în primele module, la felul în care învățați mai bine în online, pentru a putea ajusta pe parcurs.

Abordați cu răbdare noul conținut, fiți conștienți de curba de învățare și alocați timp pentru explorare, practică personală și la clasă și reflecție. Acordați atenție întrebărilor esențiale din cadrul modulelor și căutați legătura cu experiența personală și modul în care puteți aplica la clasă.

ÎNVĂȚARE SOCIALĂ ȘI COMUNITATE

#1: Participați activ

Participarea activă a cursanților în activitățile colaborative, în discuțiile create în jurul unui curs online crește șansele de absolvire ale acestora cu 37%. (sursa: Coursera Blog). Cursul a fost creat tocmai pentru a încuraja participarea activă a cursanților, care să faciliteze și învățarea socială.

#2: Folosiți puterea comunității de învățare și a prietenilor

Împărtășind prietenilor și comunităților din care faceți parte despre activitatea din curs, despre reușite și provocări, poate face diferența. Schimbul de bune practici, poate chiar un grup de studiu cu alți colegi profesori și profesoare, plus aprecierile și încurajările prietenilor pe canalele de socializare sau pe blogul personal aduc un boost de energie. 🙂 

Rețineți! Adresarea de întrebări este binevenită, cereți sprijin pentru o experiență clară și relevantă de învățare.

LOGISTICE

Comunitate

Ce alte aspecte veți avea în vedere pentru organizarea activității din cadrul acestui curs? Ce considerați că v-ar mai putea ajuta? Contribuiți în Padlet-ul de mai jos, apăsând simbolul ”+” din colțul din dreapta jos, pentru a adăuga un mesaj.

Creat cu Padlet