Înainte de a începe activitatea propusă în această lecție, vă invităm să pornim într-o călătorie printre amintiri. Vă mai aduceți aminte când ați lucrat prima dată pe un calculator? Cum arăta acesta? Ce dimensiuni avea? Ce sistem de operare foloseați? Vă mai aduceți aminte de dischete și CD-uri mai apoi? În ce an se întâmpla asta? Și când ați avut primul calculator personal? Sau primul laptop? Prima tabletă?
Vă mai aduceți aminte de primul telefon mobil pe care l-ați avut? Marca? Probabil că un Nokia sau un Motorola, nu? 🙂 De dimensiune, nici nu mai menționăm… Dacă nu vi se aplică, sigur ați auzit povești despre aceste telefoane, probabil păstrate undeva de colecție. 🙂 Când ați putut face poze cu telefonul? Când ați avut primul smartphone?
Uitându-ne înapoi, ne dăm seama că în ultimii 10 ani am văzut foarte multe progrese ale tehnologiei și moduri diverse în care aceasta a pătruns în viața noastră, în școală, în educație și în multe alte arii. Gândiți-vă în 50 de ani de acum încolo, ce schimbări și evoluții vor vedea elevii și elevele cu care lucrați acum.
Pentru următoarea activitate vă imaginați că:
Sunteți profesor / profesoară în anul 2050.
Cum vă imaginați că va arăta / cum vă doriți să arate / cum vă așteptați să arate experiența de învățare la școală în 2050.
Vă invităm să treceți în Padlet concluziile dumneavoastră (scris / video / audio / poză a desenului făcut pe hârtie). De asemenea, citiți cu interes răspunsurile celorlalți membri ai comunității de învățare.
Deși lucrați cu oameni cu vârste fragede, de fapt puneți bazele, prin dezvoltarea caracterelor lor, la construirea unei societăți viitoare, aceea în care acești elevi de azi vor trăi ca adulți.
Cum pot eu, ca dascăl, să îi susțin să se pregătească încă de azi pentru viitorul lor?
Cum pot folosi tehnologia ca valoare adăugată la clasă pentru a crea un mediu de învățare mai atractiv, mai relevant și mai interactiv pentru elevi/eleve?
Vă încurajăm să duceți activitatea ”Școala Viitorului” la clasă, să îi provocați pe elevi să proiecteze în viitor școala, spațiul, activitățile, elevul, profesorul.
Puteți ”condimenta” activitatea pentru captarea atenției cu informații, imagini și chiar obiecte legate de tehnologie, trecut și viitor.
Încurajați-i să caute curiozități despre tehnologie. (Resursă în engleză: The Fact Site)
Când situația o va permite, vizitați un muzeu tehnic.