5.5 Cetățenie digitală Copy

Introducere

Astăzi, mai mult ca oricând profesorii au nevoie de instrumente și metode de calitate prin care să-și ghideze elevii în siguranță în lumea digitală. De la mic la mare, elevii petrec suficient timp în online încât să fie expuși la diverse pericole. Tocmai pentru a depăși aceste provocări și a deveni cetățeni digitali responsabili, elevii au nevoie de un context sigur în care să-și exerseze cunoștințele și să își adreseze curiozitățile. Bineînțeles, rezultatele se observă dacă efortul este susținut și acasă, de către părinți și comunitate.

Proiectul Eroii Internetului

Recent a fost lansat în România proiectul Eroii Internetului, în care profesorii au acces la  instrumente și metode de care au nevoie pentru a preda noțiunile fundamentale de siguranță digitală. Materialele dezvoltate de Google în parteneriat cu iKeepSafe vă permit să purtați cele mai relevante discuții cu elevii despre siguranța în online. 

Programa de Securitate online și Cetățenie Digitală

Proiectul are la bază Programa de Securitate online și Cetățenie Digitală care include planuri de lecție pentru cinci capitole, cu activități și fișe de lucru care au fost concepute pentru a completa jocul online Interland, creat special pentru program. Despre joc vă vom povesti în a doua parte a lecției.

Temele celor 5 capitole, așa cum sunt ele prezente în programă:

Lecția 1 - Distribuie cu prudență (Fii inteligent pe internet)

În această lecție profesorii și părinții află și înțeleg cum greșelile celor mici în mediul online îi pot afecta la nivel emoțional, pot afecta reputația și intimitatea. Nu este ușor să-i convingi pe copii că o postare aparent inofensivă făcută acum, ar putea fi înțeleasă total greșit mâine – și cu atât mai mult în viitor – de către oameni la care nici nu s-au gândit că o vor vedea. 

Activitățile din Lecția 1 folosesc exemple concrete și discuții provocatoare, menite a-i învăța pe tinerii cursanți să își mențină un profil online pozitiv, să gestioneze confidențialitatea și să-și protejeze informațiile personale

Lecția 2 - Nu te lăsa păcălit (Fii alert pe internet)

Este important ca elevii să înțeleagă că nu toate informațiile pe care le găsesc online sunt adevărate sau de încredere și că, uneori, ar putea ascunde intenții greșite pentru a le fura informațiile personale sau identitatea.

Phishing-ul (pescuitul de informații personale) și alte escrocherii online încearcă să păcălească utilizatorii de Internet de toate vârstele să răspundă unor întrebări capcană venite din partea unor persoane necunoscute sau care pretind că sunt prieteni ai utilizatorului.

Lecția 3 - Securizează-ți secretele (Fii puternic pe internet)

Problemele de confidențialitate și securitate online nu oferă întotdeauna soluții clare cu privire la faptul că ceva este corect sau nu.

Protejarea informațiilor personale și private – toate acele lucruri care vă definesc – înseamnă a pune întrebările corecte și a găsi propriile răspunsuri documentate.

Lecția 4 - E cool să fii amabil (Fii amabil pe internet)

Lumea digitală creează noi provocări și oportunități de interacțiune socială, nu doar pentru copii, ci pentru noi toți. Aspectele sociale pot fi mai greu de identificat online, iar conectarea constantă poate produce atât confort, cât și anxietate, anonimatul contribuind la amplificarea sentimentelor de afecțiune și creșterea stimei de sine pentru anumite persoane, dar poate duce și la vătămare personală sau jignire pentru alte persoane. Este complicat, dar știm că Internetul poate amplifica în egală măsură amabilitatea și negativitatea. 

A învăța să exprimi bunătate și empatie – sau cum să răspunzi negativității și hărțuirii – este esențial pentru construirea unor relații sănătoase și reducerea sentimentelor de izolare care uneori duc la bullying, depresie, scăderea performanțelor școlare și alte probleme. Cercetările arată că prevenirea eficientă a bullying-ului nu presupune să le spui copiilor să nu fie negativi online, ci trebuie să abordezi cauzele care determină comportamentele negative.

Lecția 5 - Dacă ai îndoieli, întreabă (Fii curajos pe internet)

Este important ca toți copiii să înțeleagă că nu sunt niciodată singuri, mai ales atunci când văd un conținut online care îi face să se simtă inconfortabil – sau dacă acel conținut implică faptul că ei sau o altă persoană ar putea fi rănită. Nu ar trebui să ezite niciodată să ceară ajutor de la o persoană în care au încredere. 

De asemenea, este bine ca ei să știe și să înțeleagă că există diferite modalități de a fi curajoși și de a lua măsuri, de la a discuta cu cineva despre lucrurile întâmplate în viața reală și până la utilizarea instrumentelor de raportare online.

Jocul Interland

Ceea ce face ca programa să fie și mai atractivă și ușor de aplicat este aplicarea conținutului în cadrul jocului Interland. Metoda cunoscută ca gamification vorbește aceeași limbă cu elevii de azi, majoritatea pasionați și utilizatori de jocuri, ajutându-i deoarece le permite să învețe și totodată să își vizualizeze progresul.

Ce este Interland și ce îl recomandă?

Interland este un joc online plin de aventuri, un mod interactiv și distractiv de a învăța. Aici, elevii își vor ajuta colegii Internauți să lupte împotriva hackerilor, tentativelor de phishing, agresorilor și celor care împărtășesc prea multe, punând în practică abilitățile de care au nevoie pentru a fi buni cetățeni digitali.

Împreună cu programa, Interland a primit certificarea Societății Internaționale pentru Tehnologie în Educație (ISTE).

În papuci de gamer 🙂

Din experiența noastră, parcurgerea jocului este utilă și pentru adulți. Vă invităm ca înainte să îl prezentați elevilor, să vă puneți în papucii de elev pasionat de jocuri (gamer) și să vă bucurați de învățare prin joc. La finalul fiecărei provocări depășite, din cele 4, veți primi câte un certificat care să marcheze efortul.

Click pe imaginea de mai jos pentru a accesa jocul!

Comunitate

Jucați jocul Interland și postați certificatul obținut la activitatea preferată din jocul Interland în Padlet-ul de mai jos.

Scrieți 1 informație folositoare din joc pentru dumneavoastră și una care credeți că îi va ajuta pe elevi. Apăsați ”+” pentru a adăuga postarea și ”săgeata în sus” din postare pentru upload / încărcarea certificatului primit în joc.

Creat cu Padlet

Reținem

O perspectivă despre Gaming în învățare

(pornind de la Introduction to Online and Blended Teaching, Curs Online platforma EDx)

Am experimentat în această lecție ce înseamnă învățarea prin jocuri video. Haideți să explorăm ce înseamnă folosirea lor în învățare. Jocurile pe computer, atât video, cât și web, sunt extrem de populare în rândul tinerilor de astăzi. Multe cercetări în domeniul educației au recunoscut potențialul acestora de a oferi oportunități de învățare atractive și eficiente pentru tineri.

Dar, în ciuda potențialului de a transforma învățarea, de multe ori aceste jocuri nu sunt exploatate suficient la clasă sau sunt utilizate în moduri limitate - mai ales pentru a acompania practicile existente, și poate mai puțin pentru a transforma predarea și practicile de învățare în clasă.