Astăzi, mai mult ca oricând profesorii au nevoie de instrumente și metode de calitate prin care să-și ghideze elevii în siguranță în lumea digitală. De la mic la mare, elevii petrec suficient timp în online încât să fie expuși la diverse pericole. Tocmai pentru a depăși aceste provocări și a deveni cetățeni digitali responsabili, elevii au nevoie de un context sigur în care să-și exerseze cunoștințele și să își adreseze curiozitățile. Bineînțeles, rezultatele se observă dacă efortul este susținut și acasă, de către părinți și comunitate.
Recent a fost lansat în România proiectul Eroii Internetului, în care profesorii au acces la instrumente și metode de care au nevoie pentru a preda noțiunile fundamentale de siguranță digitală. Materialele dezvoltate de Google în parteneriat cu iKeepSafe vă permit să purtați cele mai relevante discuții cu elevii despre siguranța în online.
Proiectul are la bază Programa de Securitate online și Cetățenie Digitală care include planuri de lecție pentru cinci capitole, cu activități și fișe de lucru care au fost concepute pentru a completa jocul online Interland, creat special pentru program. Despre joc vă vpm povesti în a doua parte a lecției.
În această lecție profesorii și părinții află și înțeleg cum greșelile celor mici în mediul online îi pot afecta la nivel emoțional, pot afecta reputația și intimitatea. Nu este ușor să-i convingi pe copii că o postare aparent inofensivă făcută acum, ar putea fi înțeleasă total greșit mâine – și cu atât mai mult în viitor – de către oameni la care nici nu s-au gândit că o vor vedea.
Activitățile din Lecția 1 folosesc exemple concrete și discuții provocatoare, menite a-i învăța pe tinerii cursanți să își mențină un profil online pozitiv, să gestioneze confidențialitatea și să-și protejeze informațiile personale
Este important ca elevii să înțeleagă că nu toate informațiile pe care le găsesc online sunt adevărate sau de încredere și că, uneori, ar putea ascunde intenții greșite pentru a le fura informațiile personale sau identitatea.
Phishing-ul (pescuitul de informații personale) și alte escrocherii online încearcă să păcălească utilizatorii de Internet de toate vârstele să răspundă unor întrebări capcană venite din partea unor persoane necunoscute sau care pretind că sunt prieteni ai utilizatorului.
Problemele de confidențialitate și securitate online nu oferă întotdeauna soluții clare cu privire la faptul că ceva este corect sau nu.
Protejarea informațiilor personale și private – toate acele lucruri care vă definesc – înseamnă a pune întrebările corecte și a găsi propriile răspunsuri documentate.
Lumea digitală creează noi provocări și oportunități de interacțiune socială, nu doar pentru copii ci pentru noi toți. Aspectele sociale pot fi mai greu de identificat online, iar conectarea constantă poate produce atât confort, cât și anxietate, anonimatul contribuind la amplificarea sentimentelor de afecțiune și creșterea stimei de sine pentru anumite persoane, dar poate duce și la vătămare personală sau jignire pentru alte persoane. Este complicat, dar știm că Internetul poate amplifica în egală măsură amabilitatea și negativitatea.
A învăța să exprimi bunătate și empatie – sau cum să răspunzi negativității și hărțuirii – este esențial pentru construirea unor relații sănătoase și reducerea sentimentelor de izolare care uneori duc la bullying, depresie, scăderea performanțelor școlare și alte probleme. Cercetările arată că prevenirea eficientă a bullying-ului nu presupune să le spui copiilor să nu fie negativi online, ci trebuie să abordezi cauzele care determină comportamentele negative.
Este important ca toți copiii să înțeleagă că nu sunt niciodată singuri, mai ales atunci când văd un conținut online care îi face să se simtă inconfortabil – sau dacă acel conținut implică faptul că ei sau o altă persoană ar putea fi rănită. Nu ar trebui să ezite niciodată să ceară ajutor de la o persoană în care au încredere.
De asemenea, este bine ca ei să știe și să înțeleagă că există diferite modalități de a fi curajoși și de a lua măsuri, de la a discuta cu cineva despre lucrurile întâmplate în viața reală și până la utilizarea instrumentelor de raportare online.
Ceea ce face ca programa să fie și mai atractivă și ușor de aplicat este aplicarea conținutului în cadrul jocului Interland. Metoda cunoscută ca gamification vorbește aceeași limbă cu elevii de azi, majoritatea pasionați și utilizatori de jocuri, ajutându-i deoarece le permite să învețe și totodată să își vizualizeze progresul.
Interland este un joc online plin de aventuri, un mod interactiv și distractiv de a învăța. Aici, elevii își vor ajuta colegii Internauți să lupte împotriva hackerilor, tentativelor de phishing, agresorilor și celor care împărtășesc prea multe, punând în practică abilitățile de care au nevoie pentru a fi buni cetățeni digitali.
Din experiența noastră, parcurgerea jocului este utilă și pentru adulți. Vă invităm ca înainte să îl prezentați elevilor, să vă puneți în papucii de elev pasionat de jocuri (gamer) și să vă bucurați de învățare prin joc. La finalul fiecărei provocări depășite, din cele 4, veți primi câte un certificat care să marcheze efortul.
Jucați jocul Interland și postați certificatul obținut la activitatea preferată din jocul Interland în Padlet-ul de mai jos. Scrieți 1 informație folositoare din joc pentru dumneavoastră și una care credeți că îi va ajuta pe elevi. Apăsați ”+” pentru a adăuga postarea și ”săgeata în sus” din postare pentru upload / încărcarea certificatului primit în joc.
(pornind de la Introduction to Online and Blended Teaching, Curs Online platforma EDx)
Dar, în ciuda potențialului de a transforma învățarea, de multe ori aceste jocuri nu sunt exploatate suficient la clasă sau sunt utilizate în moduri limitate - mai ales pentru a acompania practicile existente, și poate mai puțin pentru a transforma predarea și practicile de învățare în clasă.
Cadrele didactice folosesc, de obicei, simulări, animații și alte instrumente de vizualizare pentru a ajuta elevii să înțeleagă modele, fenomene din lumea reală sau diverse procese greu de observat sau de înțeles fără acest ajutor vizual. Acestea sunt utilizate mai ales în orele de științe sau studii sociale, dar ar putea fi folosite și la alte materii.
Gândiți-vă la astfel de simulări pe computer care permit elevilor să se joace cu diferite variabile și factori într-un mediu simulat.
Simulările pe computer au avantajul promovării învățării bazate pe chestionare și analiză critică, deoarece le permit elevilor să se angajeze într-un efort de rezolvare a problemelor, făcând învățarea mai interactivă și autentică.
Pe lângă simulări și jocuri pe calculator, lumea virtuală reprezintă un alt element care ar putea aduce noi valențe învățării.
Lumile virtuale sunt similare cu jocurile, dar sunt mult mai extinse. În aceste lumi virtuale, elevii se imersează complet prin crearea unor avataruri. Elevii sunt capabili să controleze aceste avataruri care acționează ca reprezentanții lor în aceste lumi digitale. Avatarurile interacționează cu alte avataruri și se deplasează în lumea virtuală la fel ca în lumea reală.
Pot vizita muzee, magazine, spitale, parcuri. Pot citi cărți în bibliotecă și pot purta conversații cu oameni din medii diferite. Pot rezolva problemele lumii reale care sunt transpuse și în aceste lumi virtuale.
Este necesar a se întreprinde mai multe cercetări pentru a înțelege cum pot lumile virtuale să fie folosite pentru învățare, deoarece există și riscul ca studenții din aceste lumi să întâmpine dificultăți în a găsi un echilibru între învățare și joacă.
Cu toate acestea, un număr de cercetători au arătat că imersiunea în aceste lumi virtuale poate avea un impact pozitiv asupra învățării și motivației elevilor, mai ales pentru elevii mai mari.
Aceste lumi virtuale expun studenții la o lume mult mai nuanțată și mai complexă decât la ce sunt obișnuiți cu un curriculum tipic bazat pe metode și mijloace tradiționale.
Pe măsură ce se avansează atât în cercetările cu privire la efectele acestor lumi virtuale, cât și în dezvoltarea de către designeri de jocuri de lumi cât mai atrăgătoare, ne putem aștepta în continuare ca acest domeniu să crească și să își găsească drumul și către sălile de clasă.
Realitate augmentată și realitatea virtuală nu mai sunt de domeniul SF-ului. Se întâmplă deja în mult domenii și credem că vor pătrunde ușor, dar sigur și în educație. Iată aici, o activitate și o resursă la îndemână profesorilor și elevilor: Posterul cu reguli digitale – acces link AICI.
Explorați pasiunile elevelor / elevilor cu care lucrați pentru jocuri și mai ales, lansați-le provocarea de a fi ei înșiși creatori / ele însele creatoare.
Pe lista de jocuri: